Oosterhout wordt toegankelijker30-07-2017

 

Op 14 april gaf wethouder Marianne Witte het startsein voor de actie “Alle Drempels Weg” een project van het Gehandicaptenplatform GPO , De Gemeente en de Bruisende Binnenstad. In het centrum zijn 150 drempels te hoog voor rolstoelers, rollators en kinderwagens. In het kader van het 30-jarig bestaan van het Gehandicaptenplatform Oosterhout is het GPO deze actie gestart om Oosterhout als familiestad voor een ieder met een beperking beter toegankelijk te maken. Alle betreffende 150 ondernemers hebben een schrijven ontvangen om een drempel te plaatsen en de Gemeente geeft voor alle geplaatste drempels in 2017 een subsidie van 1/3 deel van de kosten.

 

Inmiddels zijn onder leiding van de projectleider Ad Korteweg al 66 ondernemers bezocht.

 

De actie wordt door iedereen als positief ervaren, maar de beslissing om over te gaan op het laten plaatsen van een drempel wordt vaak uitgesteld. De argumentatie is zeer verschillend van ik moet er nog over nadenken, wij helpen de rolstoeler naar binnen, er komen bij ons geen rolstoelers.

Een grote misvatting is echter dat het niet alleen maar gaat over rolstoelen, het betreft ook rollators en kinderwagens. Mensen met een beperking aan hun benen of die gebruik maken van krukken, hebben met een opstapje van 5 tot 10  cm best veel moeite.

 

Enkel panden vallen onder de verantwoording van een vereniging voor eigenaren of pandeigenaren, in die gevallen is meer overleg noodzakelijk.

Op dit moment is er nog onvoldoende draagvlak, terwijl Nederland het VN-verdrag geratificeerd heeft waardoor het toegankelijk maken van openbare gebouwen, winkels, horeca gelegenheden wettelijk verplicht wordt.

 

De GPO actie is bedoelt om de ondernemers bewust te maken over de toegankelijkheid van hun zaak en Oosterhout op de kaart te zetten als een toegankelijke gezellige binnenstad, waar de gehele familie, ook van buiten Oosterhout,  welkom is met of zonder beperking.

 

Maar liefst 25 ondernemers laten op dit moment een offerte voor hun drempel maken. Drie hebben opdracht geven om de drempel uit te voeren.

In augustus wil het GPO nog 66 zaken bezoeken dan zijn alle zaken met een te hoge drempel bezocht.

 

Grieks restaurant Akropolis een goede tweede plaats.

 

 

Wilt u daar niet op wachten meldt u dan aan op alledrempelsweg@gehandicaptenplatform.nl  De actie loopt tot 31-12-2017.

Het GPO zet zich in voor de belangen van mensen met een beperking daarin gesteund door de Gemeente. 

 

Het GPO is nog steeds op zoek naar vrijwilligers met een maatschappelijke betrokkenheid.  Interesse meld u aan op info@gehandicaptenplatform.nl en kijk eens op onze website www.gehandicaptenplatform.nl

 

Dick Spiekman Voorzitter Gehandicaptenplatform

Terug