Aandacht voor slechtziende in de stad02-06-2017

De Gemeente en het GPO werken samen aan een plan wat de geleidelijnen voor slechtziende in de stad compleet moet maken. Geleidelijnen zijn nodig om een slechtziende de weg door de stad te kunnen laten vinden. Geleidelijnen bestaan uit gidslijnen en geleidelijnen. Gidslijnen maken gebruik van aanwezige elementen zoals voorgevels van gebouwen of trottoirbanden. Geleidelijnen worden speciaal aangelegd, u kent ze wel die witte tegels met noppen of opgespoten rubber stroken.

 

De geleidelijnen worden aangelegd vanaf het busstation tot aan de Bredase weg met aftakkingen naar de zij straten zoals de Torenstraat tot aan de Bussel, Keiweg, de Heuvel en de Klappeijstraat. In de winkelstraten zijn wel geleidelijnen aanwezig, maar deze lijnen voldoen niet altijd aan de voorschriften en zijn onderling niet met elkaar verbonden.

 

Zo’n geleidelijn zit best nog ingewikkeld in elkaar, zo zijn er start tegels en tegels die het einde van een geleide lijn aangeven. Bij kruispunten zijn er attentievakken en koppelvlakken. Hieraan kan de slechtziende voelen dat er een verandering komt.

Een geleidelijn moet van een contrasterende kleur zijn t.o.v. het bestaande straatwerk en de lijn moet een grof oppervlak hebben zodat de slechtziende ook de overgang van het normale straatwerk naar de geleidelijn kan voelen met zijn schoenen of geleidestok.

 Hier volgt een voorbeeld van een stukje geleidelijn

 

 

 

 

Ook de Oosterhoutse ondernemers en bezoekers moeten opgevoed worden want vaak zie je dat zij hun reclameborden of terrassen op de geleidelijn plaatsen, of bezoekers hun fiets er op parkeren, doe uw ogen maar eens dicht, loop een stukje door de straat,  en u begrijpt heel snel wat dat betekend voor een slechtziende persoon.

 

GPO vrijwilligers inventariseren de komende weken de binnenstad hoe het er nu bij ligt en adviseren de Gemeente daarna hoe het zou moeten worden.

De gemeente wil het plan gefaseerd nog dit jaar uitvoeren en deels in 2018.

Terug